LSC-LX01(DS) Liva SMS Modüllü Yıldırım Sayıcı

LSC-LX01(DS) Liva SMS Modüllü Yıldırım Sayıcı
Liva Grup
LSC-LX01(DS) Liva SMS Modüllü Yıldırım Sayıcı
LSC-LX01(DS) Liva SMS Modüllü Yıldırım Sayıcı

Cihaz yıldırım darbesini algıladığında, cihaza bağlı bir SMS Modülüne bilgi gönderir. 
SMS Modülü, içerisinde SIM Kart yuvası bulunan ve GSM şebekesi üzerinden (SMS) Kısa Mesaj gönderebilen bir devreye sahiptir.
Sistemin mesaj gönderebilmesi için kart yuvasına SIM Kart takılmalı ve bu kart ilgili şebekenin kapsama alanı içerisinde bulunmalıdır. Ayrıca cihaza mesaj gönderilecek telefon numaraları ile gönderilmek istenen bilgileri içeren bir mesaj da yüklenmelidir. 
Bu bilgiler kapsamında Yıldırım Sayıcıdan gelen (yıldırım darbesi algılandığını belirten) sinyal ile SMS modülü yüklenen mesajı ilgili telefon numaralarına göndererek sistemin yıldırım darbesi aldığını bildirir.

Yıldırım Sayacı bağlantısı yıldırımdan korunma sistemi iniş iletkeni üzerine “seri bağlantı” ile yapılır. Uygulamada mümkün olduğu kadar kolay takip edilecek/görülebilecek ve zarar görmeyecek bir noktaya bağlanmalıdır. Örnek bağlantı detayı yukarıda verilmiştir. Buna göre;

Aktif Paratoner kullanılarak ve/veya Basit Yakalama Ucu (Franklin Çubuğu) kullanılarak tesis edilen ve tek hattan iniş yapılmış yıldırımdan korunma sistemlerinde, iniş hattı üzerine test klemensiden önce veya test klemensi yerine Yıldırım Sayacı kullanılabilir.

Kafes Yöntemi (Faraday Kafesi) gibi çok hattan iniş yapılan yıldırımdan korunma sistemlerinde;
1. Yıldırım darbesi alma ihtimali olan,
2. Yapının/Tesisisin en yüksek noktası olan,
3. Uygulamanın orta noktası olan en yakın iniş hattına test klemensiden önce veya test klemensi yerine bağlanabilir.

Bu tür çok inişli hatlara sahip yıldırımdan korunma sistemlerinde yapı/tesis büyük/geniş (*) ve/veya yüksekse bu durumda ilk yıldırım sayıcıya ilave olarak başka yıldırım sayacı veya yıldırım sayıcılar kullanılabilir. Bu durumda yıldırım sayıcıları yukarıda belirtilen riskler kapsamında birbirinden uzak noktalara yerleştirmek gerekir.  
(*)Her bir 100 metre için bir adet yıldırım sayacı planlanması tavsiye edilir.


Liva Yıldırım Sayıcılar yıldırımdan korunma sisteminin periyodik kontrolleri sırasında kontrol edilmeli ve cihazların özelliklerine göre gerekli durumlarda bakımları yapılmalıdır.
Cihazların Yıldırımdan korunma sistemi periyodik kontrolleri sırasında tüm yıldırım sayıcılar için fonksiyon testi yapılmalıdır.
Tüm bakımlar daha sonraki bakım için referans oluşturacağı için mutlaka kayıt altına alınmalıdır.
Yıldırımdan korunma sisteminin bir yıldırım darbesi aldığı tespit edilmiş ise derhal ve/veya en kısa sürede sistemin periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Bu kapsamda;

1. Sistem olası bir hasara karşı detaylı olarak incelenmeli, varsa aksaklıklar giderilmeli,
2. Toprak geçiş direnci ölçülmeli,
3. Sistemde Aktif Paratoner, Yıldırım Sayıcı ve Toprak Direnci Takip Cihazı gibi cihazlar varsa bunların fonksiyon testleri yapılmalıdır.


Liva Yıldırım Sayacı Fonksiyon Testi Liva Aktif Paratoner ve Yıldırım Sayacı Test Cihazları yardımı ile kolaylıkla yapılabilmektedir.

Her iki test cihazı ile de fonksiyon testi oldukça basittir. Aşağıda test ile ilgili resim görülebilir. Buna göre;

LED Göstergeli Test Cihazı LED yardımı ile Dijital Test Cihazı ise menüsü takip edildiğinde LCD Gösterge yardımı ile sistemin durumunu bildirir. 
Her iki test cihazı da test sonunda Yıldırım Sayıcının numaratörünü bir kademe ilerletir. Bu şekilde yıldırım sayıcının fonksiyon testi yapılmış olur. Aynı zamanda sistemin kontrol edildiği anlaşılır ve kayıt altına alınır.